Екскурсії

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди. Частина 4 “ Гостра Могила та Панська Гора” + 7 фото!

Отже, продовжимо нашу подорож в гори. Минувши Королівські Тарки ми попадаємо на вершину Медобірського хребта. Це вже так трохи з натяжкою можна назвати околицями Тарноруди, адже головний хребет проходить від Тарноруди на відстані 8 кілометрів, а з іншої сторони це не так вже і далеко. В минувші часи ця вся округа зараховувалась до Тарноруди. Залишивши поза увагою Скринський ліс що межує з Малинником ми попадаємо до залишків Гострої Скали висотою 398 метрів котра в давнину так називалась, а потім її перейменували у Гостру Могилу і чому її так перейменували я вам зараз розкажу.

image
Кар’єр який з’їдає гору

В часи коли на наші землі нападали Татари і Турки то жителі довколишніх сіл ховались у печерах Гострої скали прикриваючи вхід у печеру камінням. Не раз їм вдавалось уникати рабства і смерті у тих печерах. Але одного разу тих хто ховався у печерах Гострої Скали здали інші мешканці котрих полонили Татари. Ті довго не думаючи зробили різню і замордували і вбили всіх хто був у тих підземеллях. Після загибелі від рук татар в печерах Гострої скали жителі сіл називають її Гостра могила як пам’ять про події тих давніх часів. Пізніше багато цих скал було знищено і на жаль ми не можемо це побачити.

image
Зіновать Подільська квітує на схилах

Гостра Могила дуже близько межує з іншою цікавою горою яка має назву Панська. На жаль останніми роками кар’єр безжально нищить цю Товтру і скоро від неї вже мало що лишиться. Панська скала має таку легенду що на цій скалі, особливо у печері, любили розважатися пани під час полювання. В печері були камʼяна постіль, стіл, стільці. Ця печера зберігалася до середини 70-х років ХХ ст., потім колгосп ім. Пархоменка відкрив там карʼєр.

image
Камені на схилах Панської

Діти, які пасли на скалах худобу, ховалися від дощу в цю печеру і слухали розповіді старших людей про скали. Окрім цього є байка що в сиву давнину, ці скали охоронялися вищими силами божествами воно й не дивно, адже тут знайшли притулок останні Волхви давньої віри слов’ян котрі й підтримували ці легенди надаючи скалам і горам містики та божественного значення.

image
Долина між Панською і Музиковою скалою

Легенда про богиню на Панській горі

Колись давно жила в печері на Панській скалі богиня і, берегла квіти сон-трави. Вона охороняла сон-траву від тих людей, які по-варварськи, оберемками рвали квіти навесні. В місячну ніч вона виходила з печери, сідала на високий камінь і чесала свою золотаву косу. Розплетена коса, осяяна місячним сяйвом, набирала чародійної сили і богиня вночі карала тих, хто вдень вирвав більше п’яти квіток.

image
Юринея вапнякова

Найжорстокішою була до матерів, які мали плаксивих дітей і рвали оберемками сон, щоб зробити із засушених квітів подушку, на якій дитина спала безпробудно цілу ніч. Однак коли матері рвали сон-траву під час повного місяця, коли коса богині мала чародійну силу, вона міняла плаксиву дитину на спокійну, яка не прокидалась ні вдень, ні вночі. Це непокоїло необачних матерів, які забували, в який час можна рвати сон-траву, не більше п’яти рослин.

image
Зіновать утворює місцями непрохідні зарослі

Одного разу в селі з’явився невідомий солдат. Він пообіцяв матерям, що звільнить їх від жорстокої богині, якщо вони не будуть рвати більше п’яти штук сону і справлять для солдата бенкет. Ті радо погодилися. Солдат посвятив собі шаблю і в місячну ніч заховався за високий камінь, на який виходила богиня чесати косу. Як тільки місяць почав виходити із-за хмар, богиня почала промовляти слова закляття: «Світи місяцю, бо я хочу косу чесати і шкідників покарати». А солдат схопив за косу і відрізав її. Знесилена богиня залишила печеру і зникли на Панській скалі. Минули роки. Багато людей забули легенду, по-варварськи нищили квіти.

image
Печера в сусідній Музиковій про яку наступного разу

Цей відрізок від Скринського лісу до Манляви є дуже багатий на рослинність велика кількість унікальних рослин ендеміків, а також таких що зникають і занесені до червоної книги, але про це вже у наступній розповіді, бо ця історія й так затягнулась. Якщо ви вже дочитали до цього моменту то не зайвим буде підписатись на мою сторінку, щоб не пропустити інші історії нашої віртуальної подорожі. Наступна частина буде про перлину нашого регіону, а саме про Музикову скалу.

Інші Частини віртуальної екскурсії:

Related posts

Проект “Тарноруда”. В дії!

Лора Підгірна

Екскурсія Околиці Тарноруди. Частина 2 “Тарнорудське море”. + 11 фото

admin

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди. Частина 3 “ Królewsky Tarki “ та Сатанівська Товтра. + 9 фото!

admin

Leave a Comment