ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди Частина 1 “Гора Курган” + 10 фото!

Екскурсії

Новий формат для мене, але спробую. Тема цієї замітки буде мандрівка околицями Тарноруди, або можна сказати крайнім західним Поділлям. Маю надія що моя спроба буде вдала. І думаю, щоб було краще читати я розіб’ю цю подорож на декілька частин.

 

Подорож розпочнемо з ріпаку та гори Курган яка в найвищій своїй вершині має якихось 319.8 метра. Для наших місць то є зовсім мало. Але гора має свої цікавинки і унікальності.

 

Так чим же цікава ця гора, а тим що це фактично перша справжня зустріч річки Збруч та Товтрової гряди, що починає переходити з правого берега на лівий. Знаючи про красу товтр видовище має бути захопливе і товтри не підводять зі Збручем.

image
Вид на село Рожиськ і Тарнорудські “Лагуни” з гори Курган

Чому гора називається Курган. Все дуже просто, бо на її вершині є курган. Він розораний, але ще поки проглядається у обрисі гори. Мій дідо казав що у 50 роках його ще не орали, а зараз від просто розораний.

image
Вид з Кургану на другий Тарнорудський ставок або Канівський з правої сторони село Канівка

Внизу тече Збруч і Тарнорудські ставки. Гора або ж товтра утворює так звану стінку над Збручем. Це досить крутий підйом над водою метрів на 30 або й більше все залежить від місця. У нашому випадку курган здіймається на висоту близько 50 метрів над Збручем. Знизу вперше видно вапнякові відкладення у формі каменів. Окрім цього місця дуже багаті природою і живністю. Тут можна бачити велику кількість різноманітного птаства. Починаючи від звичних лебедів і до диких гусей що тут гніздуються. Дикі гуси це рідкість для нас колись гніздувались у Маначині, а зараз перебрались на Тарнорудські ставки, адже Маначинський гідрологічний заказник пересихає і має мало води.

image
Дикі гуси і виводок лебединий .

В один момент засвистіли крила лебедів і перед нами ось така картина відкривається. …..

image
Лебеді, гарно все таки.

 

 

image
Лебеді і на фоні видно залишки села Гостра Могила

 

Про Гостру Могилу напишу згодом.

image
Село Іванівка та лебеді. Напівзруйнований храм то костел св.Станіслава у Іванівці.

На фотографії нижче видно лебеді і село Іванівка. На основі ЛЕП можна побачити як від головного пасма Медоборів йде підйом висоти від 268 метрів до більше ніж 400. Адже головний хребет має висоти у цьому місці поза 400 місцями 417.

image
Дорога з гір в долину Збруча, займає якихось 7 чи 8 кіометрів.

 

 

image
Спуск в долину з гори Курган.

Окрім цього Збруч і гора Курган утворюють чашоподібну долину яку називають по різному. Деколи її іменують як “Римська” або “Фронтковских” бо там колись було поселення.

image
Вид на гору Курган з гори Тарнорудської котра в піку має вже 346 метрів.

З гори гарний краєвид на сусідні села видно село Оріховець, а окрім цього й Підволочиськ.

image
На передньому плані Оріховець, а задньому Підволочиськ

Наступна частина має бути про “Тарнорудське море” та багато лебедів.

Related posts

Екскурсія Околиці Тарноруди. Частина 2 “Тарнорудське море”. + 11 фото

admin

Проект “Тарноруда”. В дії!

Лора Підгірна

Краєзнавча екскурсійна поїздка для волочиських школярів до історичної Тарноруди

Лора Підгірна

Leave a Comment