Екскурсії

Екскурсія Околиці Тарноруди. Частина 2 “Тарнорудське море”. + 11 фото

Отже, ми плавно підійшли до другої частини нашої мандрівки. А саме до найбільшого водосховища на річці Збруч у Тарноруді. Спускаючись з гори Курган ми попадаємо в Римську долину.

image
Римська долина або Фронтковських

Долина широка і в ній багато слідів історії, а саме валів горбиків де колись стояли будівлі. Долина зараз квітує ріпаком який там засіяли. Видовище гарне і головно ароматне. Ранньою весною долина дає прихисток перелітним птахам котрі там спиняються, а вода годує на період міграції. Долина підмивається водами Тарнорудського моря.

image
Невеличкі “Лагуни”

В довжину воно понад 4 кілометри, а в ширину близько 1 го кілометра. В кінці його є так звані плавні де гніздується велика кількість різного птаства.

image
Лебеді на мілинах відпочивають

Цей рік на “ГЕСі” так називають подекуди в довколишніх селах недобір води близько метра. Мала вода відкриває великі можливості для таких птахів як лебеді, адже вони можуть харчуватись на дні. А лебедів тут чимало цього року за моїми підрахунками їх понад 300 я нарахував з грубого 303 штуки. Молоді виводки було у першій частині видно на фото.

image
Поблизу берега

Окрім цього Тарнорудське море ще має декілька цікавинок одне з таких це повноцінний острів у кінці. Через те, що цей рік мала вода то він сухий, а біля нього мілко. Таке захищене місце не могли пройти увагою лебеді які поробили собі там місця відпочинку, адже довкола острова глибини сантиметрів 10-15. Чим і радо користуються лебеді.

image
Острів в оточені лебедів

Стосовно лебедів є багато цікавинок одна про полювання на них. В давнину лебідь вважався вишуканою стравою, яка займала почесне місце на столах царів і королів. Однак через скорочення його чисельності у ХХ столітті полювання на нього було заборонене на території усього колишнього СРСР. З плином часу змінювалась думка і окремих мисливців щодо полювання на лебедів – через їх красу та граційність, а також багату кількість легенд, здобування такого трофею дехто став вважати неетичним.

image
Я нарахував 303 лебеді цьогоріч їх насправді  більше, але всіх важко порахувати

У Британії є цікава традиція пов’язана з переписом лебедів. З давніх часів лише два види птахів в Англії оточені особливою увагою – мудрі і витривалі чорні ворони і граціозні білі лебеді. Такою любов’ю і повагою вони користуються недарма, адже переказ свідчить: «Стояти Британському королівству непорушно, поки в Тауері гніздяться ворони, а Лондону процвітати, поки по Темзі пливуть лебеді. Можливо подібність є і з Тарнорудою, адже воронів і лебедів у Тарноруді не бракує. Окрім цього тут можна зустріти і сірих ворон, а в деякі роки прилітають і чорні лебеді.

image
Інша водоплавна птиця тримається окремо від лебедів

Рухаємось з Римської долини в місце яке звуть береги. Звідти відкривається гарний краєвид на Тарноруду.

image
Ось ось буде видно Тарноруду

Цього року через ту малу воду сталась цікава історія з Берегами. Вже понад пів століття води підмивають береги і з кожним роком підмивались і оголяли відкладення. Саме вода і хвиля яка тут буває чимала оголила пісок забравши болото.

 

image
Намитий пісок Сармату у Тарнорудському морі )

 

Такого я ще не бачив щоб утворилась пляжна зона з піску і мушель Сарматського моря вірніше Лагуни що існувала тут в древні часи. Пляж тягнеться десь метрів 100 а може більше в деяких місцях він має ширину зо 5 а то й більше метрів.

image
Пляж мілина і пісочок

Звісно він трохи засмічений водоростями котрі виносить і залишками рослин. Але все-таки це природний пляж де не завозили штучно пісок. Це місце створене для дітей, адже глибина мала тепла водичка і пісочок. По берегах росте чимало запашних трав пахне м’ята та інші рослини.

image
Вода створила пляжики невеличкі

 

Топ 5 фактів про Тарнорудський ставок:
  1. Тарнорудська водойма вперше була створена Адамом Геронімом Сенявським у 1550-х роках. Саме він уперше перегородив тут Збруч.
  2. Ставок був упродовж майже 300 років кордоном різних світів та імперії Австрії Польщі та Російської імперії. Сьогодні по середині проходить кордон між Тернопільською та Хмельницькою областями.
  3. У 1956 році на місці старих ставків створили Тарнорудську ГЕС і плесо площею більш як 1000 гектар. Це було і є найбільшою водоймою на Збручі. Довкола берегів водосховища лежало 7 сіл, а саме Тарноруда Рожиськ Оріховець Мислова Поляни і Канівка.
  4. Тарнорудський ставок має форму стопи. Дехто приписує цьому містичне значення, адже в кінці ставу є острів що нагадує рану при розп’яті Ісуса. А ставок то стопа Ісуса Христа. І є перевірений факт що у ХХ ст. не було жодного потопельника.
  5. Став використовувався завжди у господарських цілях це і розведення риби і мірошництво та сінокоси. У роки війни постанці УПА приходили у водяні млини в Тарноруді ночами і брали муку. Була навіть спецоперація НКВД для того щоб взнати куди дівалась мука у вигляді засланого агента. А тим часом млини годували протягом 7 – ми років вояків УПА.

 

Поширення вітаються.

 

Як дістатись: Посилання на те як дістатись в Гугл картах!

Інші Частини віртуальної екскурсії:

Related posts

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди. Частина 3 “ Królewsky Tarki “ та Сатанівська Товтра. + 9 фото!

admin

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди. Частина 4 “ Гостра Могила та Панська Гора” + 7 фото!

admin

Проект “Тарноруда”. В дії!

Лора Підгірна

Leave a Comment