Екскурсії

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди. Частина 3 “ Królewsky Tarki “ та Сатанівська Товтра. + 9 фото!

Продовжуємо нашу мандрівку і прямуємо до гір. Перетнувши Збруч ми попадаємо у трикутник між селами Рожиськ Іванівка Турівка та Тарноруда. Зараз пустинний, а колись з великою кількістю фільварків. В давні часи ця територія була вкрита лісами і являда собою дуже мальовничі місця. В пізніші часи ці гаї активно вирубались і до нас дійшли лише деякі топоніми от для прикладу Підкругляк.

image
Вид на Тарноруду

Цей великий квадрат в давні часи називався як “Królewy Tarki” “ Królewsky Tarki “ “Королівські Тарки. Зацікавив давайте розберемось з такою цікавинкою, а там як завжди є декілька версій. По одній версії Тарки то давня назва цієї території від Гунського слова Тарки що в перекладі означає Ворота або Залізні Ворота, а в деякий значеннях як двері. В нашому випадку ймовірно це були Королівські Залізні Ворота. Походить від Гунського слова Тарк.

image
Палац в Тарноруді

Існує більш простіша версія яка говорить що ці території були відведені для полювання тут короля або королівської родини. Але як завжди документальних доказів цьому немає бо достовірно історія цих місць не досліджувалась, а от зі сторони цікавинки історії то це цікаво і варте уваги.

image
Починається Тарнорудський ліс

В давнину ця територія була досить обширна, а з часом її межі почали скорочуватись. Скорочення почалось коли ці землі почались активно оброблятись і ті давні ліси вирубуватись. Взагалі тут існували великі ліси і ліс простягався від головного хребта до річки Збруч.

image
Вид з головної гряди на Королівських Тарках на Волочиськ

Після того як вирубались ліси то тут почали косити трави і з’явились сінокоси і Королівські Тарки зменшились. Чим людніше тут ставало тим менші Тарки ставали дійшло до того що їх територія стала називатись гора висотою 340 метрів.

image
Волочиський елеватор

Про вершини ми писали в першій частині що тут починається зустріч Збруча з Товтрами отже існує велике відслонення що рухається вершинами таких товтр в сторону Збруча. В морфології Товтрової гряди чітко виділяється головна гряда і бокові горби і грядки, що розташовані на відстані від кількох сотень метрів до десятків кілометрів. Так, ширина пасма Товтр біля Сатанова та поблизу р. Дністер до 8-12 км, і до 2-5 км – у Кам’янець-Подільському районі.

image
Сатанівська Гора

Головна гряда здебільшого представлена ланцюгом лінійно витягнутих горбів довжиною по 5-6 км з плоскими або майже плоскими вершинами. У нашому випадку з Тарнорудською грядою

image
Стінка над Збручем Сатанівська Товтра

так її назвемо бере початок з Гострої Могили й Музикової Скали і йде плоскими вершинами що відділяється глибокими долинами з обох сторін це від села Іванівка і села Турівка. В Іванівці це потік Ставек, а Турівці то річка Турка або Вікнина залежить хто як називає. Перша вершина від головного пасма то Запуст 354 метри, Войцехівка 344 метри, Пікругляк 340 метрів, Макова Гора 339 метрів, Святого Яна 339 метрів, Тарнорудська Гора 346 метрів. В цьому місці відбувається перехід через річку Збруч в Тарноруді і лівого берега Збруча нас зустрічає Сатанівська гора або ж Товтра висотою 346,9 метра. Далі висота все росте у квадраті між селами Бубнівка Зайчики Тарноруда Постолівка вершина має висоту 353 метри, а пікова висота товтри біля села Бубнівка за річкою Ушука то 360 метрів.

image
Вершини на карті з зазначеними висотами

Це, мабуть, найширше розширення товтрової гряди. Далі вони рухаються в сторону Сатанова і Івахновець.

Великий розлом Збруча починається в Тарноруді і йде до Сатанова і тут утворюється каньйоноподібна долина і найвражаючий вид це поблизу Медових гір де висоти сягають поза 400 метрів про це іншим разом.

image
Придорожна фігура 19 ст.

На Тарнорудській горі є придорожна фігура кінця 19-го століття. Ну і з гори відкривається гарний краєвид на саму Тарноруду. Я не став писати про такі місця як Бандурівка Ганчариха Кругляк та інші які існували на Королівських Тарках.

image
Палац зблизька

На цьому сьогодні думаю закінчимо наступного разу буде історія вже про Гостру могилу і головне пасмо. Це була проміжна частина між “ морем і горами” далі буде цікавіше.

Поширення вітаються.

Як дістатись: Посилання на те як дістатись в Гугл картах!

Інші Частини віртуальної екскурсії:

Related posts

Екскурсія Околиці Тарноруди. Частина 2 “Тарнорудське море”. + 11 фото

admin

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди Частина 5 “Музикова Скала” + 8 фото!

admin

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди Частина 1 “Гора Курган” + 10 фото!

admin

Leave a Comment