Екскурсії

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди Частина 5 “Музикова Скала” + 8 фото!

Ось ми потихеньку дістались до 5-ї частини нашої віртуальної мандрівки. Нагадую, з самого початку, хто не підписався, підпишіться на сторінку аби не пропускати цікаві історії.

image
Вид на Музикову Скалу з низу

Ця частина про скали і гарні та унікальні рослини, котрі ви мало де зустрінете. Що ж це таке Музикова Скала? Це дуже мальовничий вихід вапнякової скали та комплексна пам’ятка природи місцевого значення в Україні. Статус надано для збереження унікального рельєфу частина Товтрової гряди з вапняковими скелями та місць зростання рослин, занесених до Червоної книги України.

image
Вид на Музикову Скалу з Широких Шнурів

На Музиковій скалі зосереджено найбільше різноманітних видів рослин. У цьому списку зозулині черевички, шиверекія подільська, шафран Гейфеля, скополія карніолійська, горицвіт, астранція, балабан… Більшість із цих видів не мають свого поширення в інших місцях заповідника «Медобори».

image
Ковила

Споконвіку «Музикова скала» щедро ділилася своїми багатствами з місцевими мешканцями.

image
Печера у Музиковій Скалі

Тут вони збирали ліки від усіх хвороб, зілля та квіти на віночки. Хлопці і дівчата з того щасливого покоління, яке росло без інтернету, серед живої природи, пасли тут худобу, досхочу наїдалися диких полуниць та суниць, а сухі печери слугували їм захистом від дощу і не тільки.

image
Змієголовник австрійський

Загалом на горі росте більше 140 видів рослин, з ких 5 внесено до Червоної книги України. На Музиковій Скалі зростає більше 20 видів регіонально рідкісних рослин, з яких масово: авринія скельна, айстра степова, аконіт кущистий, гадючник звичайний, гіацинт блідий, заяча конюшина Шиверека, конюшина альпійська, конюшина гірська, підмаренник забутий, чебрець Маршаллів, шолудивник Кауфмана, юринея вапнякова. Дещо рідше – синяк червоний, ломиніс цілолистий.

image
Зіновать Пачоського

На виходах вапняків та камʼянистих розсипах масово зростають кизильник чорноплідний, молодило руське, цибуля гірська, цибуля подільська. У розщелинах вапняків – аспленій колосовидний, аспленій муровий.

image
Аврелія скельна

Як бачимо, невелика за площею територія завдяки доброму збереженню надзвичайно багата, що, безперечно, є надбанням не одного покоління і цінністю для нас усіх.

image
Ломиніс цілолистий

І прохання від мене: будете там, не рвіть квіти краще фотографуйте. На фото квіти не в’януть і не гинуть. Наступна частина буде про Широкі Шнури та УПА й цілі квітуючі поля Зіноваті.

Related posts

Проект “Тарноруда”. В дії!

Лора Підгірна

ЕКСКУРСІЯ Околиці Тарноруди. Частина 4 “ Гостра Могила та Панська Гора” + 7 фото!

admin

Краєзнавча екскурсійна поїздка для волочиських школярів до історичної Тарноруди

Лора Підгірна

Leave a Comment