БібліотекаЕкскурсіїНовини

Проект “Тарноруда”. В дії!

IMG_2392

Для кожної справи необхідний міцний фундамент, надійна та ефективна платформа.
Кілька тижнів тому у Волочиську, за підтримки Інститут Громадянського Суспільства/Civil Society Institute відбулося заключне зібрання робочих груп із напрацювання Стратегії подальшого розвитку Волочиської ОТГ у форматі проекту “Підтримка розвитку об’єднаних територіальних громад у Хмельницькій області”. Зібрання яке сприяло тому, аби всі наші ментальні пазли, нарешті, стали на свої місця. Зібрання, яке допомогло нам, однодумцям, визначитися та усвідомити себе єдиною командою. Командою, котра вже на протязі року має спільні напрацювання, взаєморозуміння та однакове стратегічне бачення що до подальшого розвитку Волочиської ОТГ. Тож не дивно, що сьогодні, за підтримки того ж таки Інститут Громадянського Суспільства/Civil Society Institute у Волочиську, ми мали логічне продовження наших стратегічних напрацювань, а саме – круглий стіл за участі громадських активістів, підприємців, науковців та краєзнавців Хмельниччини, який, власне, став одночасно й установчими зборами для створення Подільсько-Галицько-Волинська гільдія – громадського осередку, що поєднав нас і, сподіваємось,стане нашою надійною платформою для подальшого руху.
Формуємо цей громадський осередок аби він міг стати соціальним ліфтом для подальшого особистісного розвитку та реалізації актуальних ідей, проектів та принципів заради впровадження на практиці якісних змін, котрих потребує наша громада; змінювати життя на краще не лише для «обраних»та “своїх”, але для кожного, хто прагне тих змін.
На наше сьогоднішнє зібрання з офіційним візитом прибули представникІнститут Громадянського Суспільства/Civil Society Institute й “хресна мама” нашого осередку Natalya Rokhova, спеціаліст з регіонального розвиткуMariya Khomenko , представники благодійного фонду Hesed Besht, секретар міської ради, Волочиської ОТГ, громадська діячка Alina Kovalісторики та краєзнавці Володимир Захар’єв Войтко Хмельдун, Vitalik Mozdir Андрій Майхер, Анатолій Резнік, представники об’єднанняСамопоміч Волочиськ, Людмила Панфилова та Олег Панфилов, ресторатор Антоніна Прокопчук, митець Володимир Кропивницький, директор курсів іноземних мов “Let’s do” Володимир Черніков.
Однією із ключових тем нашого зібрання стала тема подальшої розробки і втілення проекту “Тарноруда”, а саме – інвентаризації та паспортизації історичних об’єктів на території села, які так і не були здійснені за роки Незалежності а сьогодні у своїй переважній більшості перебувають у вкрай занедбаному стані і потребують від елементарного окультурення територій (як, наприклад, старовинні тарнорудські некрополі) до повноцінних реставраційних та реконструкційних робіт.

По завершенні круглого столу наша команда мала невиличку перерву на coffee time, бо,власне, саме зібрання відбувалося на затишній літній терасі кафе “Ольвія” (“Гриль”) – місці, давно облюбованому учасниками проекту Літературний туризм – відомими українськими письменниками та митцями. А далі ми усією командою відправилися в екскурсійну поїздку до легендарної Тарноруди, аби відвідати її основні історичні пам’ятки, а гості та учасники круглого столу могли скласти власне враження про історичну спадщину цього унікального місця.
Звичайно, перше, що кидається в очі – це у своїй більшості занедбані та недоглянуті історичні об’єкти (наприклад: старовинні католицький, православний та юдейський некрополі, що завдяки своїм унікальним артефактам можуть стати частиною потужного екскурсійного маршруту) та пасивність й певна залежність сільського начальства. На запитання представниці Інститут Громадянського Суспільства/Civil Society Institute, пані Natalya Rokhova на що готовий пан сільський староста аби у рідному селі почалися позитивні перетворення, чиновник, нажаль, так і не зміг дати чіткої відповіді…
А поміж тим – всього якихось два десятки стратегічних кілометрів бездоріжжя навпростець відділяє історичну Тарноруду від не менш історичного Сатанова, який забезпечить селу не чергову примусово-добровільну шароварщину а справжніх туристів, екскурсійні групи, паломників; розвиток Тарноруди та відповідно – заробіток тим мешканцям села, кого приваблюють перспективи “зеленого туризму”…
Патріотичне підприємництво має у Тарні справді гарні шанси!
Та поки це все лірика. Однак, наша поїздка вималювала фронт для наступних спільних цілеспрямованих дій. За подальшою розробкою проекту “Тарноруда” та діяльністю Подільсько-Галицько-Волинська гільдія слідкуйте на нашій офіційній ФБ-сторінці та інтернет-порталіhttps://www.tarnoruda.org.ua/

Ну і на завершення: віримо, що наше сьогоднішнє зібрання стане на практиці підтвердженням простої істини, записаної у подарованому нам чудовими друзями з благодійного фонду Hesed Besht Владиславом та Галиною журналі “Штетл” :
“Справи ідуть за добрими серцями!”
Добрих сердець нам усім, любові і бажання не просто проживати своє на цій землі але бути її безумовною частиною !

Related posts

#Час_ТАРНОРУДИ

admin

Катерина Сенявська ініціатор перебудови костелу в Тарноруді

admin

Назва #Під_знаком_Білої_Троянди

admin

Leave a Comment