Новини

ПУЛ. Пробудження жіночої сили

14708211_1665790613733554_7665793108043991694_n

Сучасні життя постійно випробовує жінок на міцність. Сім’я, робота,  громадське життя, політичні амбіції а тепер ще й  війна…

Надійно огорнути захистом від жорсткого світу та його щоденних змагань  себе та свою родину можна просити  тільки у Бога, бо жоден мужчина  не здатен це зробити досконало. Але часто проходження цих випробувань і є тим благословенням,  завдяки якому ми ростемо та формуємося як особистості,  як професіоналки, як громадські діячки та політики.

Можливо тому сьогодні Україна вкотре, але все ще обережно відкриває для себе нову епоху – епоху жінок у політиці.  Історія України знала їх чимало: Анна Ярославна, княгиня Ольга, Роксолана,  Гальшка Острозька… Ми – сучасні українки – спадкоємиці їх світлого розуму. Своєю жіночою мудрістю, інтуїцією, чуттям ми з легкістю можемо проходити там, де сильна стать грузне та пробуксовує.

У всьому цивілізованому світі діяльність жінки у владі вже давно не викликає подиву і спонукає чоловіків-політиків й надалі зважати на гендерні квоти чи то у місцевому самоврядуванні, чи у державних органах влади.

Ці тенденції завдяки європейській опіці та вродженому гену українок бути господинями у своїй хаті ширяться сьогодні й Україною.  Ні, швидше – повертаються.

Саме тому українці сьогодні все частіше отримують яскравих і цілеспрямованих жінок-політиків нової генерації, активних законотворниць і грамотних державниць.

Школа політичного українського лобі жінок – унікальний проект, що втілюється за сприяння фонду демократії ООН, покликаний мотивувати українок сміливіше брати на себе відповідальність за майбутнє своїх громад, своїх регіонів, власне – своєї країни. Тому красномовне підтвердження – гасло проекту: «Від карпатських вершин – до вершин влади!», що на цих кілька осінніх днів об’єднав подолянок, буковинок та галичанок у неперевершене жіноче товариство у карпатській  садибі «Гірська казка».

Мої чудові посестри ! І кожна з нас – яскрава особистість із своїм характером, амбіціями, баченнями, очікуваннями,  ідеями, досягненнями і навіть різними  конфесійними й політичними симпатіями та приналежністю – бентежна суміш! Але на те ми і є цвітом українського жіноцтва, аби  такі нюанси не стали перешкодами, а навпаки, згуртували нас у справжнє сестринство.

Ми спільно долали крутий схил перевалу Німчич, спілкувалися, навчалися, розважалися, куштували  гуцульські смаколики, приміряли вишиванки та найважливіше – ще раз оновили усвідомлення того, що жінки таки справді спроможні змінити цей світ.   Вибори, виборчий процес та виборче законодавство –  тема тренінгів, покликаних надати учасницям відповідні знання, сформувати навички та мотивувати на нові успіхи. Адже серед  нас – переможниць конкурсу, які побували на першому навчанні школи ПУЛ  були не тільки новачки у виборчому процесі  та громадській діяльності, але  й успішні громадські діячки та депутатки місцевих рад, що зуміли «втерти носа»  потужним кандидатам-чоловікам.

Під керівництвом тренерів пані Наталі Тарасенко та Оксани Ярош ми попрацювали на славу і теоретично, і практично. Були дискусії, запитання, програвання ситуацій спілкування з потенційними виборцями, завдання на ерудицію та нестандартне мислення; ділилися досвідом та всотували знання.

Мабуть, найважче було сформулювати ключове послання до виборця. Це коли всередині себе розумієш, що хочеться донести людям навколо; людям, а не електорату. Але маєш цей меседж сформулювати чітко, зрозуміло, яскраво. Так, аби після твоєї перемоги на виборах він став відповіддю на проблеми твоєї громади, твоїх виборців.

Вивчали виборчі програми реальних кандидаток у депутатки Верховної Ради України, аналізували наскільки вони глибокі, чи навпаки – загальні. Знайомилися із виборчим правом США, квотою Гейра та іншими премудростями із світу політики.

Попереду ще кілька таких зустрічей  – у різних місцях нашого регіону. Від кожної з них очікую знань, практичних знань. Знань, які змінюватимуть мене і відповідно, завдяки яким я змінюватиму світ навколо себе.

Чи кожній з нас вдасться пройти шлях від карпатських вершин до вершин влади? Можливо – так. А можливо й ні. Але це й не так важливо, насправді, тому що кожна з нас вже є представницею школи політичного жіночого лобі в Україні. Звучить грізно.

Однак є й засторога. Можна отримати знання, опанувати різноманітні передвиборчі технології, успішно їх застосувати,  творячи передвиборчі ілюзії, дійти до вершини й залишитися на  тій вершині наодинці із собою.

“Не використовуйте політичні технології для створення ілюзій, але використовуйте їх для того, аби розбудити людей!” – сказав  лорд Уорвік сучасності, легендарний “kingmaker” Сполучених Штатів Америки, пан Девід Аксельрод.

Школа політичного українського лобі жінок – ПУЛ – саме один з тих потужних інструментів, запропонованих українкам  аби це пробудження  сили свідомого українського жіноцтва  відбулося в  кожній малій чи великій громаді, у кожному  селі та місті. Якнайшвидше.

Лора Підгірна,

голова ініціативної групи «Галицько-Подільсько-Волинська гільдія»,

редактор інформаційного видання “Вечірні новини”

 

Пи. Си.  Щира подяка пані Тетяні Баєвій та Наталії Батраковій за організацію Школи  та щирі вітання усім колежанкам, з надією  на наступну зустріч!

 

 

Related posts

“Відпочинок в селі” Тарноруда як різновид Зеленого Туризму

admin

Тарноруда. Під знаком Білої Троянди

Лора Підгірна

Історія села ГРЕЧАНА

admin

Leave a Comment